Fles en kurk
Er is niets waar ik mee meer aan kan ergeren dan het gevoel te krijgen belazerd te worden. Dat gebeurt dagelijks en op grote schaal bij onze grootste kruidenier waar u en ik dagelijks (moeten) komen.
Kassabonnen kloppen niet, reclameaanbiedingen blijken anders uit te pakken dan ik als consument had verwacht. Of nog subtieler: verpakking veranderen en de inhoud van een artikel aanpassen waardoor je, gewapend met een goed geheugen en een rekenmachine dagelijks je tocht zou moeten maken door een van de filialen. Ik vraag me tegenwoordig standaard af hoeveel ik deze keer te veel betaald zal hebben. En dan bij de zelfscan kassa afrekenen en gecontroleerd moeten worden door een medewerker die je als een kleuter bestraffend toespreekt als je een citroen niet hebt gescand….
Recycling Netwerk Benelux:
“Een lege fles Johnnie Walker Blenders’ Batch whisky weegt slechts 355 gram. De duurdere variant, de Johnnie Walker Blue Label whisky, weegt 1.399 gram. Die fles weegt dus zo’n 4 keer zwaarder, en dat voor exact dezelfde inhoud van 700 centiliter whisky”
Ook als wijnliefhebber komt het helaas voor dat de werkelijkheid soms wat anders wordt voorgesteld. U kent die prachtige dikke en zware flessen die suggereren dat de inhoud toch écht wel iets beter is dan de prijs die u betaalt voor de wijn die erin zit. Drank in een robuuste en goed vormgegeven verpakking smoelt beter en moét wel lekkerder zijn, toch? Vaak zijn deze flessen volgehangen met medailles van zelfbenoemde specialisten die hun naam (en inkomen) verbonden hebben aan het product dat u in handen heeft. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed een steekproef bij Albert Heijn, Lidl, Aldi en Jumbo. De zwaarste fles woog 645 gram, de lichtste fles 306 gram. Het verschil in gewicht kan niet worden toegeschreven aan het land van herkomst, de streek, de wijnsoort of de kleur van het glas.
Vervolgens berekende de Inspectie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de verminderde CO2-uitstoot als minder zware wijnflessen toegepast zouden worden. Daarvoor ging de inspectie uit van het gemiddelde gewicht van de aangetroffen flessen, 468 gram, en bracht dat met 100 gram omlaag. Dat gewicht ligt nog ruim boven het gewicht van de lichtste wijnfles van 306 gram. Uit de berekening blijkt dat de besparing van 100 gram glas per fles in de productie en het transport van de flessen een CO2-reductie oplevert van ruim 32.000 ton CO2. Dat komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van ongeveer 32.000 huishoudens.
Ook over het nut en de noodzaak van kurk als afsluiter bestaat controverse. Een natuurkurk is duurder, straalt meer klasse uit en zou de wijn laten ademen. De krachtige stijging in het gebruik van de schroefdop (stelvin) heeft natuurlijk direct te maken met het grote manco dat kurk kán hebben: de geur van “kurk” ofwel TCA. De kurkindustrie schijnt dit euvel nu redelijk op te kunnen vangen waardoor het percentage flessen met kurklucht afgenomen is tot 2 a 3%. Mocht u wijn langer willen bewaren dan 3 jaar is het verstandig om flessen met natuurkurk te kopen. U voorkomt hiermee dat de wijn reductief wordt. De wijn ruikt dan naar knoflook, gekookte kool, rotte eieren of een verbrande lucifer. Het is het bekende zwavelaroma. Het imago dat de wijn afgesloten met stelvin minderwaardig zou zijn moeten we maar schouderophalend accepteren.
BLIJF OP DE HOOGTE
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Je ontvangt van ons het laatste nieuws, nieuwe wijnen en kortingsacties in je mail