Wijn en humor

Zo, de kop is gemaakt! Nu maar hopen dat dit stukje goed uitpakt. Ik blader regelmatig door het boek ‘Een onvergetelijke dag voor de kurkentrekker – Ongecensureerde wijn verhalen’ van Kees Sterrenburg.

Dat kreeg ik een aantal jaren terug van één van mijn twee zoons, Jan, beiden trouwens besmet door het wijnvirus. Blijkt mijn leven toch enig nut gehad te hebben, zeg ik maar. Een van de verhalen in dit boek gaat over wijnclubs, waaronder het Amsterdamse WIREKUF. Dat staat voor Wijn is Rood en Komt Uit Frankrijk. Een van de leden is de door mij zwaar gerespecteerde (wijn)schrijver Nicolaas Klei. Dat clubje was eigenlijk een stel schoffies met een hoop Amsterdamse bravoure. Daar worden teksten gebezigd die ik letterlijk citeer:

  • Dit is blind makende troep.
  • Heb jij dit meegebracht, Cas? Geroyeerd voor het leven!
  • Deze wijn is slecht voor het glas.
  • Deze wijn ruikt naar kut, het zal wel chablis zijn.
  • Dit is geen witte wijn, dit is vanillevla.
  • Als god gewild had dat wijn naar hout zou smaken, had-ie wel een houtkrul om de druif gedaan.

Nou ben ik niet zo chauvinistisch, richting Frankrijk, van aard. Blij dat ik daarom samen mag werken met onze Duitsland-adept Ger Reijnen. Ik bezoek zeker twee maal per jaar een van de Duitse wijnstreken, waarbij de Ahr en de Mosel (Saar en Ruwer) mijn voorkeur genieten. Daarom zou ik voorstander kunnen zijn van de oprichting van WIREKUD, desnoods als chapter van de Amsterdammers.

Toen ik jaren geleden voor het eerst de Ahr bezocht, leefden mijn ouders nog en werd de Spätburgunder nog in de variant halbtrocken verkocht met een hoog gehalte aan restsuiker. Een sneu wijntje dat veel verkocht werd aan de kegelclubs die dit gebied ook graag bezochten. Tegenwoordig moet je echt op zoek naar halbtrocken en toch wel een beetje thuis zijn in de streek om niet met rommel of veel te dure wijn afgepoeierd te worden. Nu weet u waarschijnlijk wel dat Spätburgunder familie is van de Franse Pinot Noir en dat in deze familie ook nog een pinot Madeleine ofwel précoce voorkomt, een wat vroeg rijpende variant die verbluffende wijnen kan leveren. Eén van mijn favoriete wijnen komt van het bedrijf Adeneuer uit de wijngaard Kleine Kammer. Deze wijn komt van de zogenaamde Kastenholzkloon, afkomstig van een kasteel in de Eifel. Onderzoek wees uit dat deze kloon direct verwant is aan de oervorm van pinot noir. De kleine trossen die deze soort vormt staan op wortelechte stokken. De onderstam is nog origineel en niet bestand tegen de druifluis. De Kastenholz kent een grote finesse en heeft een voor de Spätburgunder ongekend subtiel aromatisch karakter. Helaas heeft Ger deze jongen (of meisje?) niet in zijn assortiment. Maar misschien als wij allemaal gaan vragen om dat in de toekomst te gaan doen? Intussen kunt u natuurlijk ook uitleggen waar de afkorting WIREKUD voor staat. En: mocht u in de buurt zijn dan is een bezoek aan Adeneuer echt aan te bevelen. U mag daar alles gratis proeven onder de vriendelijke begeleiding van Marc Adeneuer.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt van ons het laatste nieuws, nieuwe wijnen en kortingsacties in je mail