Klimaatverandering, toerisme en de toekomst van de wijnbouw

Garda

Het regent. Het regent berichtjes over de vele mislukte vakanties in de omgeving van het Gardameer.

Wat me opvalt is dat er schijnbaar heel veel Nederlanders zijn geweest óf iemand kennen die er is geweest. Foto’s van hagelstenen, waarvan de grootte ook onderwerp van competitie is geworden. Pingpongballen-, golfballen of tennisballenformaat.

Het is erg vervelend voor de gedupeerden, zo ver van huis en hulpeloos. Maar zij zijn niet de échte slachtoffers. Hun gebutste auto’s worden wel naar huis gebracht en keurig op kosten van een verzekeringsmaatschappij gerepareerd. Misschien blijft er wel een herinnering in de vorm van wrok in de richting van het meteorologisch zo onbetrouwbare merengebied. Volgend jaar maar weer naar Curaçao, met een constante 35 graden en altijd een klein windje, volgens de CEO van Corendon.

De grote slachtoffers zijn de Italianen, die hun geld moeten verdienen op de grond in dit gebied, met name de (wijn)boeren. Zij hebben generaties lang geïnvesteerd in hun wijngaarden en verliezen hun oogst. Volgens sommigen hoort dat risico nu eenmaal bij het métier van kleine boer en ondernemer. Door de verliezen in oogstopbrengsten en niet renderende investeringen in infrastructuur hebben zij geen keus: doorgaan en je verlies nemen óf afscheid nemen van je geliefde regio of land en netwerken van collega’s, adviseurs en toeleveranciers. De verbinding van deze boeren aan het land is zo dermate verknoopt dat zij geen echte keuze hebben.

En daarmee zitten we midden in een van de belangrijkste thema’s die de wijnwereld tegenwoordig bezighoudt: wat betekent de wijziging in klimaat voor deze wereld? Valt er nog iets te redden voor deze beroepsgroep? Welke ingrepen moeten zij doen om de scherpste kanten van klimaatverandering af te slijpen?

Op zondag 5 november organiseren Ger Reijnen cum suis een interessante proeverij waar Thorsten Langenwalter, reeds jarenlang een van zijn vaste producenten, zijn licht zal laten schijnen over de keuzes die ook in de Pfalz in Duitsland bepalend zijn voor het voortbestaan van de wijnbedrijven daar. Uw belangstellende aanwezigheid zal voor hem motiverend zijn om door te gaan met zijn mooie werk.

Ralph Hoffman

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt van ons het laatste nieuws, nieuwe wijnen en kortingsacties in je mail