VOOR DE NASMAAK

Dessertwijn is een heerlijke afsluiter van een maaltijd en wordt vaak geserveerd bij desserts. Maar wat is dessertwijn precies en waarom is het zo anders dan andere wijnen? In deze blog geven we je een introductie tot dessertwijn.

Dessertwijn is een zoete wijn die wordt geproduceerd met druiven die later in het seizoen worden geoogst. Deze druiven zijn vaak aangetast door botrytis, ook wel bekend als “edele rot”, wat ervoor zorgt dat de suikers in de druiven geconcentreerder worden. Hierdoor ontstaat een zoete en rijke wijn met complexe smaken en aroma’s.

Er zijn verschillende soorten dessertwijn, waaronder:

Late Harvest: Dit zijn wijnen die worden geproduceerd met druiven die langer aan de wijnstokken blijven hangen om te rijpen en suiker te concentreren.

Ice Wine: Deze wijnen worden geproduceerd met druiven die zijn bevroren op de wijnstokken. Hierdoor wordt het water in de druiven bevroren en blijven alleen de geconcentreerde suikers over, wat resulteert in een zoete en verfijnde wijn.

Fortified Wine: Dit zijn wijnen waarbij er sterke drank, zoals brandy, wordt toegevoegd om het alcoholgehalte te verhogen en de zoetheid te behouden.

Dessertwijn kan worden geserveerd bij desserts, zoals fruit, chocolade of gebak, maar kan ook heerlijk zijn als aperitief of bij kaasplankjes. Ze worden vaak geserveerd in kleinere glazen, omdat de rijke smaak en het hogere suikergehalte zorgen voor een intense smaakervaring.

Dus als je op zoek bent naar een zoete en verfijnde afsluiter van een maaltijd, probeer dan eens een dessertwijn. Of je nu gaat voor een Late Harvest, Ice Wine of Fortified Wine, dessertwijn zal zeker indruk maken op jou en jouw gasten.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt van ons het laatste nieuws, nieuwe wijnen en kortingsacties in je mail