VAN DRUIF TOT DRANK

Het maken van wijn is niet alleen een ambacht, maar ook een kunstvorm. Het is een proces dat begint bij de wijngaard en eindigt in de fles, en het vergt veel toewijding en expertise om kwalitatief hoogstaande wijn te produceren.

De wijngaard
Het begint allemaal bij de wijngaard. Wijn wordt gemaakt van druiven die groeien op wijnstokken. Het verzorgen van de wijngaard is een kunst op zich. De wijnmaker moet zorgen voor de juiste bodem, het juiste klimaat en de juiste druivensoorten om een goede oogst te krijgen.

Het fermentatieproces
Nadat de druiven zijn geoogst, worden ze geplet en gefermenteerd. Tijdens dit proces worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol en koolstofdioxide. Dit proces kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de wijnsoort en het gewenste resultaat.

Het blenden
Nadat de wijn is gefermenteerd, moet deze worden geblend. Dit is het proces waarbij verschillende wijnen worden gemengd om de gewenste smaak en kwaliteit te verkrijgen. Het is een kunst om de juiste mix te vinden en het vergt veel expertise en ervaring om dit goed te doen.

Het rijpen
Nadat de wijn is geblend, moet deze worden gerijpt. Dit kan gebeuren in roestvrijstalen tanks, houten vaten of flessen. Het rijpen van de wijn is belangrijk omdat het de smaak en de textuur van de wijn verbetert en verfijnd. Het kan ook leiden tot unieke smaken en aroma’s die alleen te vinden zijn in de beste wijnen.

Het proeven
Het laatste en misschien wel het mooiste deel van het wijn maken is het proeven van de wijn. Het is een kunst om de smaak, aroma’s en textuur van de wijn te kunnen waarderen en beoordelen. Het vergt jarenlange training en ervaring om een goede wijnkenner te worden, en het kan een leven lang duren om echt te begrijpen wat er nodig is om een goede wijn te maken.

Kortom, het maken van wijn is een prachtig en uniek proces dat veel toewijding en expertise vergt. Het is een ambacht dat wordt doorgegeven van generatie op generatie en een kunstvorm die kan worden gewaardeerd door iedereen die van wijn houdt. De schoonheid van het maken van wijn ligt in de combinatie van wetenschap en creativiteit, en het eindresultaat is een drank die ons verbindt met de aarde en ons verheft naar nieuwe hoogten van genot en smaakbeleving.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt van ons het laatste nieuws, nieuwe wijnen en kortingsacties in je mail